ZAANSTAD - Handhavers van de gemeente Zaanstad hebben dinsdag samen met politie en brandweer opnieuw panden in de Czarinastraat in Zaandam gecontroleerd op overbewoning, illegale kamerverhuur, woningvorming en brandveiligheid. Daarbij werd onder meer in drie panden illegale kamerverhuur geconstateerd. Ook bleek dat een porto cabin bij een van de panden illegaal bewoond wordt.

De controles maken deel uit van de gebiedsgerichte aanpak van de Czarinastraat, een van de prioriteiten uit het Handhavingsprogramma 2017. Van zeker twintig panden in de straat heeft de gemeente signalen dat er sprake is van overbewoning en illegale kamerverhuur, waardoor de leefbaarheid in de panden en in de buurt in het geding is. Het zorgt voor parkeer-, afval- en geluidsoverlast in de buurt, maar levert met name ook risico’s op voor de huurders zelf, vaak mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier (legaal) werken. Vaak betalen ze hoge huren, waardoor sprake kan zijn van uitbuiting. Bovendien is de vraag hoe het met de (brand)veiligheid is gesteld in de panden. Veel panden worden verwaarloosd.

De gemeente is daarom sinds januari bezig met een handhavingsproject. Bij eerdere controles was behalve van illegale kamerverhuur ook sprake van gebruik in strijd met het bestemmingsplan, mogelijke adres- en woonfraude en onvoldoende brandveiligheid. De controles gaan de komende maanden door. Eigenaren die in overtreding zijn, worden aangeschreven om de ongewenste situaties te beëindigen.

De gebiedsgerichte aanpak van de Czarinastraat sluit aan bij bredere inspanningen om overlast en criminaliteit in dit gedeelte van de stad (Centrum/Russische Buurt) aan te pakken en de leefbaarheid voor bewoners, bezoekers en ondernemers te vergroten.