ZAANSTAD - Zaanstad vangt sinds gisteravond, in samenwerking met een Zaans hotel, negen Oekraïense vluchtelingen op. Gisteren bleek dat de eerste opvang in Amsterdam zich snel vulde en gisteravond bleek dat er behoefte was aan extra bedden. Zaanstad heeft vervolgens in overleg met een Zaans hotel kunnen regelen dat er per direct 9 bedden beschikbaar kwamen voor mensen uit Oekraïne.

"Zaanstad staat altijd open om mensen in nood te helpen", zegt burgemeester Jan Hamming. "De situatie in Oekraïne is verschrikkelijk. Mensen zijn halsoverkop vertrokken en zoeken nu onderdak. Als mensen, vaak vrouwen en kinderen, in nood verkeren door hartverscheurend geweld, dan moeten we ze opvangen. Met zoveel mogelijk warmte en liefde. Tegelijkertijd wil ik iedereen met nadruk vragen de ruimte te geven aan de mensen die zijn gevlucht om op adem te komen".

De duur van het verblijf is op dit moment nog onbekend. Daarnaast is de verwachting dat het hier niet bij blijft. Zaanstad vervolgt het gesprek met de Zaanse Hoteliers zoals eerder deze week werd gemeld. Ook blijft er contact met het Rijk om te bekijken wat nodig is.