ZAANSTAD - De Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade en Verkade N.V. overhandigden op 27 september een deel van het Verkade-archief aan het Zaans Gemeentearchief

Wethouder Rita Visscher: ‘Ik ben er erg trots op dat we deze belangrijke stukken van de Zaanse geschiedenis in ons archief mogen opnemen. Verkade is erg belangrijk voor de Zaanstreek. Nu kunnen ook onze inwoners hun archief bekijken.’ Het gaat om het bedrijfsarchief tot 1991, waaronder assortimentsboeken, financiële overzichten, notulen, personeelsgegevens en kalenders.

Thijsse-brief

Een waardevol stuk uit het Verkade-archief is de laatste brief die bioloog Jac P. Thijsse in 1945 schreef, aan de toenmalige Verkade-directeur. Thijsse schreef 9 van de 31 Verkade-albums die in 1903 ontstonden toen Verkade plaatjes bij zijn producten deed, die konden worden verzameld en in speciaal daarvoor gemaakte albums konden worden geplakt. In de brief bedankt de bioloog de heer Verkade voor het kerstpakket dat hij mocht ontvangen. Thijsse maakte de brief nooit af, zijn dochter deed dat wel en verzond de brief alsnog.

Assortimentsboek

Een ander onderdeel van het archief is een assortimentsboek uit 1996. Het boek geeft met afbeeldingen en tekst een overzicht van het aanbod dat Verkade in 1996 had.

Nieuwe aanwinsten bekijken?

De archieven zijn vanaf donderdag 28 september te raadplegen in het Gemeentearchief en op de website van het Gemeentearchief. Wilt u deze en ander bijzonder historisch materiaal bekijken, breng dan eens een bezoekje aan het Gemeentearchief, Stadhuisplein 100 in Zaandam. Het Gemeentearchief is geopend op dinsdag en woensdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (van 16.00 tot 20.00 uur alleen op afspraak).

Gemeentearchivaris Frans Hoving gaf op woensdag 27 september een interview in het Radio-1 Journaal over de historische waarde van het Verkade-archief voor de Zaanstreek. Luister nu het fragment terug.