ZAANDAM - Bij een controle van de politie Noord-Holland bij een woning aan de Bezaanstraat in Zaandam is in werking zijnde hennepkwekerij van 197 hennepplanten aangetroffen en ontmanteld. Op basis hiervan is de woning op woensdag 23 maart gesloten voor de duur van zes maanden.


De plantage bevond zich in twee slaapkamers op de eerste verdieping in een rijtjeswoning. In eerste slaapkamer stonden potten gevuld met potgrond, in de tweede slaapkamer stonden 197 potten gevuld planten van een week oud. Beide slaapkamers waren ingericht als professionele hennepkwekerij. In beide kweekruimtes zijn een koolstoffilter en slakkenhuis aangetroffen. Op de tweede verdieping/ zolder was aan de muur een paneel gemaakt met daarop tijdschakelaars en transformatoren. Op het paneel met tijdschakelaars waren twee transformatoren vervangen omdat deze brand gevat hadden. Er liepen verschillende luchtafvoerbuizen van de eerste verdieping richting zolder. Er was sprake van diefstal stroom.

Strenge drugsaanpak

Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.