WORMERVEER - Vrijdag 10 maart is een woning aan de Oost-Indischekade in Wormerveer gesloten voor een periode van zes maanden. Bij een controle van de politie op 17 januari 2023 is in de woning werden onder andere ruim 400 hennepplanten gevonden en vernietigd.

Dat ook woningen ingericht kunnen worden als professionele hennepkwekerij bleek wel uit wat er ter plaatse werd gevonden.
In één slaapkamer op de eerste verdieping was een ruimte ingericht als hennepkwekerij. In deze ruimte werden 211 potten gevuld met hennepplanten gevonden. Hier was ook een afzuiginstallatie met daarop 3 koolstoffilters en 3 slakkenhuizen aangesloten. Ook waren hier 211 assimilatielampen, 3 ventilatoren en stortzakken met takken van hennepplanten te vinden die een indicatie geven van minimaal 1 eerdere oogst. De ruimte was aan de binnenzijde volledig bekleed met piepschuim en isolatieplaten.

Op zolder was een tweede kweekruimte ingericht.
In deze ruimte werden 192 potten met hennepplanten gevonden. Ook hier waren instrumenten voor hennepkweek aanwezig zoals een afzuiginstallatie, koolstoffilters, slakkenhuizen en lampen aanwezig.

Door een fraudeinspecteur van de netwerkbeheerder werd geconstateerd dat de stroomvoorziening voor de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen. De stroom was vlak voor de meterkast afgetapt en vervolgens was er een elektrische aansluiting gemaakt buiten de stroommeter om. Hierdoor ontstond er gevaar voor kortsluiting en daarmee brandgevaar.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen


Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem


Melding maken van (vermoedens) van een hennepkwekerij of drugshandel kan bij de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Duur van de sluiting


De burgemeester kan bij het aantreffen van een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal aangetroffen drugs en de beroeps- en bedrijfsmatigheid.
Wilt u meer weten over het 13b beleid van de gemeente Zaanstad? Lees dan hier verder.