ZAANDAM - Afgelopen week zijn er twee panden gesloten in Zaanstad. Een woning aan de Hensiusstraat werd voor drie maandengesloten omdat er een in aanbouw zijnde hennepplantage werd aangetroffen. Een pand aan de Zuiddijk werd gesloten voor vier weken na een schietincident.

Woning Hensiusstraat gesloten voor de duur van drie maanden

Op woensdag 7 december 2022 is een woning aan de Hensiusstraat gesloten voor drie maanden. Tijdens een controle van de politie werd een in aanbouw zijnde hennepplantage aangetroffen. De inschatting van de politie was dat de aanwezige materialen geschikt waren voor de kweek van tenminste 400 hennepplanten. Ook was er sprake van diefstal van stroom.

Bij de rechtbank is een verzoek ingediend om de sluiting van de woning tegen te houden, maar de voorzieningenrechter heeft op dit verzoek geoordeeld dat vanwege de ernst en omvang van de situatie de sluiting noodzakelijk was. Daarnaast is ook aangegeven dat dat de noodzaak tot sluiting nog groter is door de locatie van de woning die gelegen is in Poelenburg, een voor drugscriminaliteit kwetsbare woonwijk en een zichtbare sluiting bijdraagt aan het verbeteren van de veiligheid(sgevoelens).

Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen.

Sluiting pand Zuiddijk voor vier weken na schietincident

Maandag 5 december is besloten om een pand aan de Zuiddijk in Zaandam te sluiten naar aanleiding van een schietincident dat eerder plaatsvond. Tijdens het schietincident is iemand gewond geraakt toen er van buiten naar binnen werd geschoten. Er zaten uiteindelijk vijf kogelgaten in het raam.
Met de sluiting van het pand wordt de openbare orde in de directe omgeving hersteld. De eigenaar van de onderneming in het pand moet nu een veiligheidsplan opstellen voordat hij opnieuw mag openen. In beginsel is de sluiting voor vier weken.

Melden helpt

Voor de bestrijding van criminaliteit zijn meldingen van inwoners erg belangrijk. Melden kan bij de politie via 0800-8840 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.