ZAANDAM - Donderdagochtend is een pand aan de Touwslagersstraat in Zaandam voor twaalf maanden gesloten. In het pand is op 15 september een hennepkwekerij aangetroffen met daarin 621 planten. Ook waren er veel hennepgerelateerde producten in het pand zoals assimilatielampen, transformatoren, koolstoffilters, droogsystemen en droognetten. De kwekerij werd ontdekt door een medewerker van Liander nadat de pandeigenaar brand had gehad in zijn meterkast. Hierdoor was een gedeelte van de straat zonder stroom komen te zitten. De brand was ontstaan doordat er illegaal stroom werd afgetapt. De 68-jarige pandeigenaar is aangehouden door de politie: www.politie.nl/nieuws.

Duur van de sluiting
De gemeente kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de gemeente op basis van artikel 13b van de Opiumwet.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.