ZAANDAM - Eerste kerstdag is een bedrijfspand aan de Zomerdijk in Zaandam voor twaalf maanden gesloten. De brandweer kreeg 's middags een melding binnen dat er voertuigen in brand stonden vlakbij het gebouw. Doordat deze voertuigen tegen/naast het gebouw stonden is een gedeelte van dit bedrijfspand ook afgebrand. Bij onderzoek door politie en gemeente werd in het pand een actieve hennepkwekerij aangetroffen.


Er stonden 416 hennepplanten en het geheel was ingericht als professionele hennepkwekerij. Het pand is gesloten voor twaalf maanden. De politie is naar aanleiding van de brand een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Duur van de sluiting
De gemeente kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit gebeurt op basis van artikel 13b van de Opiumwet.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.
De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.