ZAANDAM - Dinsdag is een bedrijfspand aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat in Zaandam voor zes maanden gesloten. In het pand werden diverse hennepgerelateerde producten waaronder waterpijpen en lange vloei verkocht. Ook maakten zij zelf CBD-oliën wat een product is dat onder de Opiumwet valt. Daarnaast zijn er hoeveelheden hasj en hennep aangetroffen die de wettelijke hoeveelheid ruimschoots overschrijden.

Duur van de sluiting
De gemeente kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet gebeurt op basis van artikel 13b van de Opiumwet.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.