KROMMENIE - In twee panden in Krommenie zijn op maandag 9 december tijdens een controle grote hoeveelheden drugs gevonden. De panden zijn daarop direct (deels) gesloten voor een periode van ten minste zes maanden. In samenwerking met de politie, Liander en PWN voerde de gemeente de controle uit na signalen dat er in beide panden vermoedelijk een hennepkwekerij aanwezig zou zijn.

Tijdens de controles in de twee bedrijfspanden aan de Mercuriusstraat en het Visserspad zijn in totaal 389 hennepplanten aangetroffen. In beide panden is door Liander vastgesteld dat er sprake is van diefstal van stroom. Op grond van artikel 13b van de opiumwet is het pand aan de Mercuriusstraat per direct gesloten voor de duur van in beginsel zes maanden. Ook een deel van het pand aan het Visserspad (waar de hennepkwekerij is aangetroffen) is gesloten voor dezelfde periode.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.