ZAANDAM - Op 25 januari en op 1 februari zijn er twee panden gesloten na de vondst van drugs. Het ene pand op de Westzanerdijk is gesloten voor de duur van 12 maanden en het andere op het Taekhout voor de duur van 6 maanden.

Westzanerdijk
Op maandag 25 januari werd een bedrijfspand aan de Westzanerdijk gesloten voor de duur van 12 maanden op grond van artikel 13b Opiumwet. In november 2020 deed de Koninklijke Marechaussee een onderzoek in het pand aan de Westzanerdijk en trof daar een hennepkwekerij aan. Hierop kwam ook de politie ter plaatse en deed verder onderzoek. Bij dit onderzoek is 1 persoon aangehouden. In het pand werden in 5 kamers hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal stonden er 871 hennepplanten en werd 299,5 gram hennepafval aangetroffen in het pand. Ook was er sprake van diefstal stroom en water.

Taekhout
Op maandag 1 februari werd een woning voor de duur van 6 maanden gesloten op het Teakhout op grond van 13b Opiumwet. In december 2020 trof de politie in de woning aan het Teakhout te Zaandam een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Zij hadden een melding ontvangen van een sterke hennepgeur in de hal van de flat. Na onderzoek heeft de politie de woning betreden en trof 8 mannen aan die hennep aan het knippen waren. Alle 8 zijn zij aangehouden. In het pand stonden 492 hennepplanten en waren 13,6 kilogram henneptoppen aanwezig. Daarnaast werden er diverse hennep gerelateerde goederen aangetroffen, zoals: assimilatielampen, koolstoffilters, afzuiginstallatie, groeimiddelen en knipbenodigdheden. Ook was er sprake van diefstal stroom. De woning bevindt zich in een flat op de 5e etage.

Strijd tegen ondermijning
Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en het acute gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.