ZAANSTAD - In juni 2019 startte Zaanstad met het project Zaancampus. Een samenwerking tussen opleiders, bedrijven en overheid om het tekort aan technisch personeel aan te pakken en te zorgen dat jongeren, zij-instromers en werknemers goed opgeleid zijn en blijven. Zo is er al een fysieke techniek campus en wordt een tweede locatie gerealiseerd. Het ministerie heeft een bedrag van 3,7 miljoen beschikbaar gesteld voor het techniek onderwijs in de regio.

Wethouder Gerard Slegers: "De kansen voor jongeren op een baan in de techniek zijn enorm, er is veel vraag bij bedrijven maar weinig aanbod van (geschoold) personeel. Met de ZaanCampus spelen we daarop in. Dit gebeurt op regionaal niveau en levert goede resultaten op zoals bij het Fieldlab waar jongeren en werkenden ervaring opdoen met robotica in de agrarische sector en zorg. We moeten onze krachten blijven bundelen en innoveren zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij Brainport. Ruimte geven aan start-ups en uitproberen. De voortrekkersrol van de overheid verschuift naar het bedrijfsleven. De gemeente en provincie krijgen meer een faciliterende rol."

Extra geld voor techniek
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft afgelopen december 3,7 miljoen uitgetrokken voor het technisch VMBO om ervoor te zorgen dat verschillende opleidingen beter op elkaar aansluiten. Dit bedrag is eenmalig uitgekeerd aan de scholenkoepel OVO Zaanstad en is bestemd voor de komende 4 jaar. Daarbovenop financieren regionale bedrijven ook nog eens 0,6 miljoen euro. Het geld wordt onder andere besteed aan het promoten van techniek opleidingen aan vmbo leerlingen via een Escape Room Experience, het Promotie Event Techniek Zaanstad en proeflessen. Ook leraren van het vmbo krijgen de mogelijkheid om vaker stage te lopen bij bedrijven om zo hun praktijkkennis actueel te houden.

Fysieke techniek Campus
Naast de bestaande locatie van het Regio College aan de Cypressehout, komt er aan de Aris van Broekweg een nieuw pand voor de ZaanCampus. Op deze locatie komen de metaalopleider Tetrix Techniek, landelijke techniekopleider ROVC en een ruimte voor het VMBO om ondersteunde technieklessen te volgen. Samen met Engie wordt ervoor gezorgd dat het pand komt te beschikken over de modernste technieken en installaties. Op deze locaties kunnen jongeren, zij-instromers en werknemers worden opgeleid en bijgeschoold voor de huidige en toekomstige beroepen binnen de regionale food-, proces- en maakindustrie. De verschillende opleidingen kunnen zo beter met elkaar samenwerken.

Toekomstperspectief
Afgelopen woensdag vond de laatste rondetafelbijeenkomst over de ZaanCampus plaats met ruim 60 deelnemers uit bedrijfsleven, opleiders en overheid. Er is gesproken over de behaalde resultaten, de uitdagingen, inspelen op kansrijke ontwikkelingen en de volgende fase van de ZaanCampus. "De opkomst was boven verwachting. Iedereen deelt het belang van samenwerken, en ook de noodzaak om veel meer te laten zien dat techniek en technologie geweldige kansen bieden op een goedbetaalde baan in de Zaanstreek", vertelt wethouder Slegers.