KROMMENIE - Komende dagen is er een Romeins weekeinde in het Fort aan den Ham, op de grens van Krommenie en Uitgeest. Het fort is te bekijken en er is een geschiedenisgroep aanwezig die het Romeinse leven uit de eerste eeuw uitbeeldt.

Tijdens het weekeinde presenteren archeologen van de gemeente Zaanstad de vondsten van de Romeinse opgravingen die eind 2018 zijn gedaan op het Proviliy Sportpark in Krommenie. Bij deze opgravingen zijn een aantal opmerkelijke vondsten gedaan zoals de resten van een Romeinse wachttoren. Tijdens het weekeinde geven de archeologen uitleg over de vondsten en er wordt continu een fotopresentatie gegeven.

Ook voor kinderen is dit een leerzaam bezoek. Naast de ontdekte voorwerpen kunnen ze de kleding en uitrusting van de soldaten zien. De aanwezige Romeinen laten ook hun vechtkunsten zien. Het geeft een goed beeld hoe het leven bij het Romeinse verdedigingswerk er 2000 jaar geleden uit heeft gezien.

Tijdens dit weekeinde worden ook rondleidingen in het fort gegeven. Het fort is uniek binnen de stelling van Amsterdam omdat het zoveel mogelijk in de originele staat is gebracht door vrijwilligers.

Bezoekers zijn welkom op 29 en 30 juni van 11.00 – 16.00 uur op Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 Uitgeest.