ZAANDAM - In Zaanstad rijden vanaf vandaag 25 gemeentevoertuigen een jaar lang rond met gedichten. Die gedichten zijn verzameld via een dichtwedstrijd waarvan vandaag de winnaars werden bekend gemaakt. Het idee is dat er op deze manier bij het beheer en schoonhouden van de stad ook inspiratie en plezier wordt verspreid. Wethouder Leny Vissers van Openbare Ruimte: ‘Het brengt het werk van de gemeente ook dichter naar de bewoners. De kans bestaat dat je je eigen gedicht of dat van een bekende voorbij ziet komen. Ik ben er trots op dat we dat in Zaanstad voor elkaar kregen. Na Rotterdam, Frankfurt en Antwerpen zijn we bij mijn weten de vierde stad waar dit gebeurt.’

Het project in Zaanstad maakt deel uit van de landelijke Poëzieweek. Om passende teksten te verzamelen is er een wedstrijd georganiseerd. Iedereen kon dichtregels inzenden die aansloten bij het thema van de Poëzieweek: Humor.

Er was sprake van groot enthousiasme: er werden meer dan 150 gedichten ingestuurd. De jongste deelnemer was 11. Zijn gedicht bestond uit regels uit een sinterklaasgedicht voor zijn vader. Er deden ook twee meisjes van 12 jaar mee van het Zaanlands Lyceum. Zij hadden er een les aan gewijd en hebben in groepjes gedichten geschreven. De oudste inzending is gedaan door de dochter van een lokale dichter. Zij zond een gedicht in van haar vader, die vorig jaar overleed.

Na jurering door stadsdichter Kees-Jan Sierhuis, organisator en kunstenaar Gea Zwart en wethouder Leny Vissers zijn er 25 gedichten gekozen om op de veegwagens, rioolschoonmaakwagens en ander rijdend materieel van de gemeente te plaatsen. Zo staat nu op elk van die wagens een passende tekst met de naam van de dichter erbij.