WORMERVEER - De gemeente Zaanstad wil met absolute zekerheid weten dat de parkeergarage in Wormerveer, die vorig jaar gedeeltelijk instortte, veilig is. In het ergste geval moet de garage gesloopt worden.

“We zijn door het oog van de naald gekropen", aldus burgemeester Hamming. "We mogen blij zijn dat het niet erger is afgelopen."

Er is ondertussen 340 ton puin geruimd bij de ingestorte garage, waar op 18 september een stalen ligger bezweek. Hierdoor viel een groot deel van het parkeerdek naar beneden. Ondanks dat er veel mensen winkelden en werkten in de Dekamarkt, vielen er geen gewonden.

Onderzoek
Voorlopig onderzoek toont niet aan dat andere liggers problemen hebben, maar het is nog wachten op alle bevindingen. De eigenaar van de garage, plein 13, is nog steeds bezig met een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Burgemeester Hamming hoopt begin februari het onderzoeksrapport van de eigenaar in handen te krijgen. "Hij moet aantonen dat het veilig is", zegt de burgemeester. "Tot die tijd mag het niet open."