ZAANSTAD - Een bedrijfspand aan de Noordervaldeurstraat in Zaandam mag door de gemeente Zaanstad gesloten worden voor de duur van zes maanden. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de eigenaar. Bij een controle door de politie bleek dat in het pand een hennepkwekerij was gevestigd. De politie vond onder meer een kilo gedroogde henneptoppen en zeven kilo spacecake. Daarnaast werden brokken cocaïne gevonden en versnijdingsmateriaal voor heroïne. Het pand wordt daarom op grond van artikel 13b Opiumwet gesloten.

De eigenaar van het pand was al eerder gewaarschuwd, omdat de huurder in het pand ook illegale feesten bleek te houden. Bovendien wordt bij het pand vuurwerk opgeslagen in drie vuurwerkbunkers. Volgens de eigenaar heeft een sluiting van zes maanden negatieve gevolgen voor zijn vuurwerkhandel. Hij vroeg aan de rechter om te bepalen dat de sluiting niet langer mag duren dan tot 1 december. De rechter gaat daar niet in mee, omdat de eigenaar nog genoeg tijd heeft om een normale bezwaarprocedure te doorlopen.

Zaanstad is al langer bezig met een intensieve aanpak van hennepkwekerijen, omdat deze ernstig gevaar en overlast opleveren voor omwonenden, criminaliteit aantrekken en het woonklimaat negatief beïnvloeden. Bovendien werken gemeente, politie en Openbaar Ministerie samen om ondermijning – de ongewenste vermenging van onder- en bovenwereld - aan te pakken. Onlangs heeft de gemeenteraad extra geld uitgetrokken voor extra capaciteit voor deze aanpak, waardoor een speciaal team kan worden opgezet voor het programma Ondermijning Zaanstad