ZAANSTAD - De sluiting voor zes maanden van een bedrijfspand in Zaandam vanwege drugs blijft van kracht. Dat heeft de rechter in Haarlem vandaag bepaald. De eigenaar van het pand aan de Noordervaldeurstraat was naar de rechter gestapt, omdat hij wilde dat het pand voor de jaarwisseling weer in gebruik genomen kon worden voor vuurwerkverkoop. Hij zou door de sluiting economisch onevenredig hard getroffen worden. Volgens de rechter weegt het belang van de openbare orde zwaarder.

Bij een controle van het pand vond de politie onder meer een kilo gedroogde henneptoppen en zeven kilo spacecake. Daarnaast werden cocaïne gevonden en versnijdingsmateriaal voor heroïne. Het pand is daarom met ingang van 1 augustus op grond van artikel 13b Opiumwet gesloten voor de duur van zes maanden.

Na de hoorzitting bij de externe bezwaarcommissie besloot de burgemeester de sluiting in stand te houden. Hiertegen ging de eigenaar in beroep en hij spande ook een kort geding aan om een kortere sluitingsduur af te dwingen. In beide zaken heeft de rechter de gemeente nu in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is het belang van de vuurwerkverkoop voor de eigenaar te weinig geconcretiseerd en weegt dat niet op tegen het algemeen belang.

Zaanstad is al langer bezig met een intensieve aanpak van hennepkwekerijen en drugshandel, omdat deze ernstig gevaar en overlast opleveren voor omwonenden, criminaliteit aantrekken en het woonklimaat negatief beïnvloeden. Bovendien werken gemeente, politie en Openbaar Ministerie samen om ondermijning – de ongewenste vermenging van onder- en bovenwereld - aan te pakken. Onlangs heeft de gemeenteraad extra geld uitgetrokken voor extra capaciteit voor deze aanpak, waardoor een speciaal team kan worden opgezet voor het programma Ondermijning Zaanstad