ZAANDAM - Een garagebedrijf aan het Blooksven in Zaandam is vandaag gesloten op last van burgemeester Hamming. Aanleiding is de vondst van een doorgeladen vuurwapen met bijbehorende munitie. Daarnaast zijn twee busjes pepperspray aangetroffen. De politie heeft een 57-jarige man uit Zaandam aangehouden.

De vondst werd gedaan tijdens een integrale controle door medewerkers van de gemeente Zaanstad, Politie, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) en het Landelijk Informatie Centrum Voertuigcriminaliteit (LIV). ‘Deze controle laat weer zien hoe belangrijk het is dat we samen optrekken tegen ondermijnende criminaliteit’, aldus burgemeester Hamming. ‘In een normaal bedrijf liggen geen wapens. Deze garage is een gevaar voor de openbare orde en is op last van mij daarom direct gesloten.’

Bij twee andere garagebedrijven werden tijdens de controle diverse milieuovertredingen geconstateerd. De Omgevingsdienst zal daartegen handhavend optreden.

De naleving van wet- en regelgeving geldt voor alle inwoners en ondernemers in de gemeente Zaanstad. Gemeente, Politie, Openbaar Ministerie en andere instanties werken onder het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Holland intensief samen om onregelmatigheden en ondermijning aan te pakken. Veiligheid, leefbaarheid en een gezond ondernemingsklimaat hebben prioriteit en misstanden worden niet getolereerd.