ZAANDAM - Op dinsdag 11 februari is een woning op het Teakhout in Zaandam voor de duur van 6 maanden gesloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Eerder, op 23 december 2019, trof de politie tijdens een controle 338 hennepplanten aan.

De woning was volledig ingericht voor het telen van hennep en er vond diefstal van stroom plaats. Door de diefstal van stroom nam het risico op kortsluiting aanzienlijk toe, mogelijk gevolgd door brand. Aangezien de woning in een appartementencomplex zit was er een groot risico voor omwonenden. In de woning werden veel goederen aangetroffen voor het professioneel telen van hennep, zoals: assimilatielampen, tijdschakelaars, koolstoffilters, slakkenhuizen, ventilatoren en knipbenodigdheden.


Sluiting om pand uit drugscircuit te halen Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen.