ZAANDAM - Gemeente Zaanstad heeft samen met vele andere steden in Europa, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVON) en Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) een brief ondertekend aan de Europese Commissie om te pleiten voor strengere normen voor bestelauto’s.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe Co2 normering voor bestelauto’s (light duty vehicles). Dit is een kans om te zorgen dat - door de norm aan te scherpen – er meer zero emissie bestelbusjes worden geproduceerd. Een belangrijke voorwaarde voor zero emissie stadslogistiek, zijn betaalbare zero emissie voertuigen. Wethouder Mobiliteit, Gerard Slegers: “Wij juichen deze oproep toe. We bundelen op deze manier onze krachten en moeten toewerken naar een klimaatneutrale wereld. Deze brief is een van de stappen die we kunnen zetten.”

Zaanse plannen
Zaanstad wil gezonde, schone en leefbare stads- en dorpscentra en is ambitieus als het gaat om verduurzamen en schone en slimme stadslogistiek. De groei van het aantal inwoners en bezoekers heeft gevolgen voor het verkeer, de bereikbaarheid en leefbaarheid. De stappen die Zaanstad gaat maken staan beschreven in het Zaans Klimaatakkoord en het Ontwerp Zaans mobiliteitsplan.

Samen met bewoners en ondernemers kijkt de gemeente naar de mogelijkheden voor schone en slimme bevoorrading van de centrumgebieden van Zaandam, Wormerveer en Krommenie. In het klimaatakkoord is in samenspraak met het bedrijfsleven afgesproken dat vanaf 2025 zo’n 30 tot 40 grotere steden zero emissie zones invoeren voor stadslogistiek. Dan zijn naar verwachting alle bestelbusjes en vrachtwagens uitstootvrij in deze zones.