ZAANSTAD - Deze week zijn in de Czaar Peterstraat de werkzaamheden begonnen voor het plaatsen van beweegbare paaltjes die in de grond kunnen zakken. Deze ‘pollers’ sluiten vanaf half mei het centrum van Zaandam ’s middags en op koopavonden af voor doorgaand autoverkeer. De paaltjes komen ter hoogte van de Zilverpadsteeg en de werkzaamheden duren anderhalve week. Gedurende de werkzaamheden is de Czaar Peterstraat afgesloten voor doorgaand verkeer.

Vorige maand zijn de pollers al gerealiseerd op de helling van de Beatrixbrug aan de zijde van de Peperstraat. Deze werkzaamheden zijn inmiddels bijna afgerond, het verkeer kan hier weer doorrijden.

Autoluw centrum

De pollers gaan het centrum van Zaandam vanaf half mei elke middag tussen 12.00 uur en 18.00 uur afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, en op koopavonden tot 21.00 uur. Deze maatregel, die het centrum autoluw maakt, is genomen om dit drukke gebied leefbaar, veilig en aantrekkelijk te houden. De afsluiting geldt voor auto’s en motoren, maar niet voor nood- en hulpdiensten, taxi’s, openbaar vervoeren, bromscooters en voertuigen voor de markt.

Routeborden

Zodra het systeem in werking is, heeft dit gevolgen voor het gemotoriseerd verkeer. Via de Den Uylbrug of de Bernhardbrug  is de andere kant van het centrum met de auto bereikbaar. Op de route wordt met borden aangegeven wanneer de beweegbare palen omhoog staan. De route om het centrum heen is te vinden door het volgen van routeborden op de verkeerswegen rond het centrum van Zaandam.