ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming, wethouders, de gemeentesecretaris, de kinderombudman en raadsleden gaven maandag 4 februari het startsein voor de Zaanse Kinderjury. Ze lazen op zestien basisscholen voor uit boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. Burgemeester Hamming las voor in het Zaans Museum aan leerlingen van ICBS Octant uit Assendelft.

Leerlingen uit de groepen 6 en 7 bepalen de komende maanden wie de Hotze de Roosprijs wint. In totaal zijn veertien boeken genomineerd. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl.

En nu zelf lezen!

De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en stemmen daarna op hun favoriete kinderboek. De winnaar wordt op 2 juni bekend gemaakt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van € 4.500,-. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Hotze de Roos
De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver Hotze de Roos (1909-1991), die in Krommenie woonde. Hij schreef meer dan zestig delen van de bekende Kameleonboeken, waarvan ook twee films gemaakt zijn. In 1948 verscheen zijn eerste boek ‘Schippers van de Kameleon’ bij uitgeverij Kluitman.

Pinkeltje was een Zaankanter
Behalve Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Bekende namen zijn onder andere Cor Bruijn (onder andere bekend van Sil de Strandjutter); Dick Laan, de schrijver van de avonturen van Pinkeltje en C. Joh. Kievit, de bedenker van de Dik Trom-boeken.

Sunna Borghuis winnaar 2018
De Hotze de Roosprijs bestaat sinds 2001. Vorig jaar werd de Hotze de Roosprijs gewonnen door Sunna Borghuis met het boek Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden.