ZAANSTAD - Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zaanstad heeft een stemhulp laten maken: de StemWijzer. De StemWijzer voor Zaanstad staat vanaf woensdag 14 februari online op https://zaanstad.stemwijzer.nl. De link is ook te vinden via verkiezingen.zaanstad.nl. Daar is nog veel meer informatie over de Zaanse gemeenteraadsverkiezingen te vinden.

In de StemWijzer van Zaanstad gaat het over actuele Zaanse onderwerpen zoals bijvoorbeeld: bouwen in het groen, doortrekking van de A8-A9, verplichting voor mensen in de bijstand om maatschappelijk zinvol werk te doen, uitbreiding van het preventief fouilleren en wel of niet een moskee of islamitisch cultureel centrum in Assendelft. Inwoners kunnen reageren op stellingen en dat vergelijken met de mening van politieke partijen. Zo kan bekeken worden met welke partijen de meeste overeenkomsten zijn.

StemWijzer

De StemWijzer die ProDemos heeft ontwikkeld bevat 30 stellingen. Deze worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De StemWijzer berekent vervolgens met welke partijen de meeste overeenkomst is. De politieke partijen in Zaanstad hebben zelf toelichtingen gegeven op hun standpunten in de StemWijzer. Daardoor kunnen gebruikers in de StemWijzer gemakkelijk bekijken wat zij van een bepaald onderwerp vinden. Ook kunnen de partijen eenvoudig met elkaar vergeleken worden.