ZAANDAM - Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen! Dat is het motto van de Stichting Leergeld die sinds vrijdag ook een Zaanse afdeling kent. Leergeld is al in 260 gemeenten actief en zorgt ervoor dat kinderen in armoede kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De gemeente Zaanstad ondersteunt Leergeld met een financiële bijdrage. Bij de aftrap, vrijdag in het stadhuis van Zaanstad, kreeg de stichting ook 10.000 euro van de Rabobank.

Leergeld richt zich op kinderen van ouders die geen financiële mogelijkheden hebben om bepaalde kosten voor hun kind te betalen. Het kan daarbij gaan om kosten voor school (schoolreisje, schooltas of fiets om naar school te gaan of een laptop). Maar het kan ook gaan om een winterjas. De inkomensgrens is niet strak, maar ligt ongeveer bij de 120 tot 130 procent van het sociaal minimum. De stichting geeft geen geld, maar doet de verstrekkingen in natura. Stichting Leergeld Zaanstad tekende ook een samenwerkingsovereenkomst met Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Wethouder Songül Mutluer (Minimabeleid) is erg blij met de Stichting Leergeld Zaanstad. ‘Er leven te veel kinderen in armoede. Dat is onacceptabel. Vanuit de gemeente zijn we betrokken geweest bij de oprichting en we leveren ook een financiële bijdrage. Als gemeente doen we via Meedoen Zaanstad al heel veel om kinderen in armoede de kans te geven om mee te doen aan sportieve en culturele activiteiten. Dankzij maatschappelijke initiatieven als Leergeld kunnen we nog meer kinderen bereiken. Vanuit de gemeente zijn we betrokken geweest bij de oprichting en leveren we ook een financiële bijdrage. We gaan dus ook goed samenwerken. Want we willen allemaal hetzelfde: dat deze kinderen dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdgenootjes.’

Meer weten over Stichting Leergeld Zaanstad? www.leergeldzaanstad.nl/