ZAANDAM - De subsidieaanvraag van Maatschappelijke Diensttijd Young Leaders voor gebied Noord is gehonoreerd. Het gaat om een subsidie uit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) van het Ministerie van OCW. Dit betekent dat 520 jongeren van 12 t/m 30 jaar van 2024 t/m 2026 mee kunnen doen aan een stimulerende training waarin jongeren iets doen voor een ander, hun talenten ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Met het geleerde kunnen zij toekomstbestendige keuzes maken in deze steeds veranderende maatschappij. Jongeren worden zo een positief rolmodel voor andere jongeren in hun omgeving. Ook kunnen zij zelf opgeleid worden tot Young Leadertrainer.

Wethouder Groothuismink: “Echt geweldig dat deze subsidie rond is! Dit is belangrijk werk om jongeren in hun kracht te zetten en hun dagelijkse leven te versterken. Wij hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de kansengelijkheid en gezondheid van jongeren en verwachten dat er een sneeuwbaleffect ontstaat waarmee de sociale veiligheid in Noord verbetert.”

Start programma en aanmelden

Begin 2024 wordt na overleg met de samenwerkende partijen, onder andere jongerenwerk, scholen voor voortgezet onderwijs en Jongerenloket Zaanstad, het programma bekend gemaakt en ook meteen het startschot voor de eerste trainingen gegeven. Ook de manier van aanmelden wordt dan zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Wat is Young Leaders?

Young Leaders is een gratis activeringsprogramma van 80 uur gedurende een half jaar voor jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 30 jaar met als doel om hen te stimuleren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die zich willen inzetten voor hun omgeving.
Het programma bestaat uit een training en een praktisch activiteitendeel. De training omvat tien wekelijkse groepsbijeenkomsten onder leiding van een gecertificeerde Young Leaders trainer en een lokale professional of vrijwilliger. De deelnemers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten, hoe zij die kunnen inzetten in hun eigen leven en voor hun woonbuurt en leren vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken.
De training wordt afgesloten met een eindpresentatie en een plan voor het organiseren van een sociale activiteit voor hun buurt. Een officiële setting, zoals de raadzaal en de aanwezigheid van een wethouder of burgemeester, en natuurlijk ouders en andere genodigden maken de eindpresentatie een onvergetelijk moment voor jongeren om positief in beeld te komen en waardering te krijgen voor hun goede inzet.

Local Heroes

Er is ook een intensieve variant van Maatschappelijke Diensttijd van 20 uur per week een half jaar lang. Dit heet in de Zaanstreek Local Heroes.. Het is ook gratis en bedoeld voor jongeren die meer tijd en aandacht nodig hebben om zichzelf te zijn en een plek in de samenleving te vinden. Local Heroes is voor jongeren in geheel Zaanstad, Oostzaan en Wormerland.