ZAANDAM - Op woensdag 3 april is de feestelijke heropening van de Sluis in broedplaats de Honigfabriek, met wethouder voor integratie en burgerparticipatie Rita Noordzij. De Sluis is een ontmoetingsplek voor nieuwkomers en Zaanse taalmaatjes om Nederlands te oefenen en integratie in de samenleving te bevorderen.

De Sluis heeft niet alleen een nieuwe locatie, maar ook een nieuwe structuur. Wethouder Noordzij beloofde in oktober 2018 aan de gemeenteraad om een nieuwe vorm te vinden, vanwege bezuinigingen op de vluchtelingenaanpak was de uitvoeringsvorm onder de gemeente niet meer houdbaar. Het resultaat van de inspanningen die volgden is het onderbrengen van de Sluis bij de stichting Zaandamse Gemeenschap, die nu voor de uitvoer verantwoordelijk is. De Zaandamse Gemeenschap krijgt hiervoor van de gemeente een subsidie van € 30.000,-.

Net als voorheen staat de taalontmoeting met vrijwilligers voorop bij de Sluis. Bijkomend voordeel van de verhuizing naar de Honigfabriek is het ‘samenwonen’ met kantine Meet the Mama’s, een initiatief van stichting Rock the Kasbah. In de kantine presenteren vrouwen van over de hele wereld, vaak met een vluchtelingen achtergrond, hun traditionele gerechten en kookkunsten.

Voor wethouder Rita Noordzij bewijst de geslaagde heropening wederom de betrokkenheid van Zaankanters: “Dit initiatief maakt Zaanstad mooier. De grote kracht zit in de inzet van de vele vrijwilligers voor hun nieuwe buren en mede-Zaankanters, dit zorgt voor verbinding. We mogen ons in Zaanstad gelukkig prijzen met deze betrokkenheid, waardoor iedereen de kans krijgt om mee te doen.”

Tijdens de opening ontvangt de wethouder een Kletspot – een pot vol kletskaarten met leuke vragen en dilemma’s om over na te denken – om samen met een groepje nieuwkomers in gesprek te gaan en daarmee officieel de taalontmoetingsplek te openen.