ZAANDAM - Zaanstad gaat, in samenwerking met de Veiligheidsregio, de hallen van Taets op het Hembrugterrein in Zaandam de komende dagen in gereedheid brengen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hiermee is dit de eerste grootschalige opvang in Zaanstad. Op korte termijn komt hier plaats voor ongeveer 400 mensen. De opvanglocatie is er tot en met 1 mei.


De Rijksoverheid heeft vorige week aangegeven dat er in elke regio zo snel mogelijk 2000 opvangplekken moeten komen. Ook Zaanstad moet hierin een rol spelen.

Burgemeester Jan Hamming: "De situatie in Oekraïne is verschrikkelijk. Mensen zijn halsoverkop vertrokken en zoeken nu onderdak. Als mensen, vaak vrouwen en kinderen, vluchten voor geweld, dan moeten we ze opvangen. Met zoveel mogelijk warmte en liefde. We vingen vorige week al de eerste mensen op in hotels en nu komt daar Taets bij".

Snel handelen

Door de oorlog en de groeiende groep vluchtelingen heeft Zaanstad snel moeten handelen. De omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Op korte termijn organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de bewoners en ondernemers rond het Hembrugterrein waar mensen met vragen terecht kunnen.

Schouder aan schouder

Hamming: "De mensen die we gaan opvangen komen uit een oorlogsgebied. Ze hebben vaak een lange en uitputtende reis achter de rug. Mijn verzoek is om hen de ruimte en de rust te geven om bij te komen.
Deze oorlog heeft invloed op iedereen, op elke Europeaan. De reacties vanuit de Zaanse samenleving zijn tot nu toe hartverwarmend en dat geeft me vertrouwen in de komende tijd. Laten we schouder aan schouder blijven staan. We gaan elkaar nog hard nodig hebben".

Helpen?

Mensen die willen helpen kunnen kijken op www.zaankantersvoorelkaar.nl. Hier staan hulpacties en tips om te helpen.