ZAANDAM - Vanaf vrijdag is er cameratoezicht ingesteld bij het Kuipersveld in Zaandam voor een periode van ten minste twee maanden (van 9 juli 2020 tot en met 26 augustus 2020). Dat heeft Burgemeester Jan Hamming besloten.


Uit een bestuurlijke rapportage van de politie blijkt dat er rondom het Kuipersveld meerdere incidenten hebben plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig is verstoord en waarbij meerdere personen in direct gevaar zijn gebracht. In totaal hebben zich vier incidenten voorgedaan. Het doel van het cameratoezicht is om: de openbare orde te herstellen, het toezicht in het gebied te verbeteren en incidenten in de toekomst te voorkomen. Vandaag zijn ook enkele bosschages weggehaald.

Toelichting incidenten:
- Op 31 januari 2021 moest de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ter plaatse komen voor een verdacht pakketje.
- Op 5 juni 2021 kreeg de politie een melding dat er sprake zou zijn van een explosie op het Kuipersveld. Ter plaatse bleek het keukenraam van een woning aan het Kuipersveld vernield. In de voortuin zijn delen van vuurwerk en tie-wraps aangetroffen. Er is aangifte gedaan van brandstichting.
- Op 21 juni 2021 zijn er op het Kuipersveld drie auto's afgebrand.
- Op 9 juli 2021 is een vuurwerkbom naar de achterzijde van een woning op het Kuipersveld gegooid. Er zijn restanten van vuurwerk, karton en een plastic dop aangetroffen. Door de vuurwerkbom is een geparkeerde scooter vernield.