ZAANDAM - Zaanstad is gestart met de training 'signaleren dierenmishandeling', voor hulpverleners op het gebied van huiselijk geweld. Wethouder Natasja Groothuismink overhandigde deze week de certificaten aan de eerste 13 Zaanse professionals. De training komt uit de uitvoeringsagenda Dierenwelzijn en maakt nu onderdeel uit van het actieplan 'Geweld Hoort Nergens Thuis'.

Wethouder Natasja Groothuismink: "Wanneer een kind of partner slachtoffer is van huiselijk geweld, ondergaan huisdieren helaas vaak dezelfde mishandeling én andersom. Samen met onze partners werken we hard om huiselijk geweld eerder en beter in beeld te hebben en duurzaam op te lossen. Deze training is daar een hele waardevolle aanvulling op, want mishandeling in welke vorm dan ook, is onacceptabel."

Scherper op signalen

De training Signaleren Dierenmishandeling duurt 1 dagdeel en is een verdiepingsmodule voor zogenoemde 'aandachtsfunctionarissen', dat zijn professionals die de basistraining Huiselijk Geweld hebben gevolgd. De training werd verzorgd door Mendoo, experts in professionele hulp voor mens en dier in een huiselijk geweld situatie. Onder andere met behulp van Virtual Reality, kregen de deelnemers handvatten om signalen te leren herkennen en hierop te reageren.

Deelnemers enthousiast

De professionals die de training volgden vertegenwoordigen allerlei verschillende disciplines, zoals het onderwijs, het Sociaal Wijkteam, het Jongerenloket, etc. "Deze training was erg leerzaam. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat maar liefst 41% van de slachtoffers van huiselijk geweld die in het bezit zijn een huisdier, de vlucht met gemiddeld een jaar uitstelt vanwege zorgen over het huisdier. Dat is zeker iets dat ik meeneem in mijn werk en ook bij mijn collega's onder de aandacht zal brengen." Aldus een van de deelnemers.