ZAANDAM - Twee panden in Zaandam zijn gesloten na de vondst van onder andere hennepkwekerijen. Aan de Vurenhout in Zaandam is vanochtend een woning gesloten voor de duur van 3 maanden nadat de politie eerder een hennepkwekerij had aangetroffen. Daarnaast is vanochtend door bouwinspecteurs tijdens een controle in een bedrijfspand aan de Symon Spiersweg te Zaandam een verborgen hennepkwekerij aangetroffen. Dit pand is gesloten voor de duur van 12 maanden.


Bedrijfspand Symon Spiersweg
In de kwekerij in het bedrijfspand stonden 373 hennepplanten in bloei. Er was sprake van diefstal water en stroom. Beide zijn afgesloten door de nutsbedrijven. De politie heeft de kwekerij onderzocht en de goederen in beslag genomen. Hierna is de kwekerij ontruimd. Op last van de burgemeester is het pand met spoedbestuursdwang gesloten voor de duur van 12 maanden. Dit gebeurt op grond van artikel 13b van de Opiumwet.

Woning Vurenhout
Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem heeft de politie op 27 november 2019 tijdens een controle een hennepkwekerij aangetroffen. Bij de woning aan de Vurenhout werden 294 hennepplanten gevonden. Ook vond er diefstal van stroom plaats. De woonkamer was ingericht voor het professioneel telen van hennep. Door de diefstal van stroom was gevaar voor het ontstaan van kortsluiting, mogelijk gevolgd door brand. De woning bevond zich op de 7e etage. Dit bracht voor bewoners en omwonenden extra gevaar met zich mee. Daarnaast zijn veel hennep gerelateerde goederen aangetroffen in het appartement. Onder andere assimilatielampen, koolstoffilters, transformatoren, kachels, water-, beluchting- en dompelpompen en knipbenodigdheden.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doe