ZAANDAM - Een bedrijfspand aan de Pieter Lieftinckweg en een woning aan de Heukelsstraat in Zaandam zijn beiden gesloten voor zes maanden naar aanleiding van de vondst van drugs.


Pieter Lieftinkweg

Naar aanleiding van een controle door een deurwaarder op 13 februari werden in een bedrijfspand aan de Pieter Lieftinckweg verhuisdozen met pakketjes verdovende middelen aangetroffen. In totaal ging het om ruim 75 kilo (!) hasj en een bol hennepgruis. Daarnaast zijn nog 3 pers- en vermaalmachines gevonden en 1 koolstoffilter. Het pand is met spoed gesloten voor de duur van 6 maanden op grond van artikel 13b Opiumwet.
De politie doet nog verder onderzoek.

Heukelsstraat

Op donderdag 9 februari is een woning gesloten aan de Heukelsstraat voor de duur van 6 maanden. Eerder, op 30 december 2022, heeft de politie Noord-Holland in de woning, naar aanleiding van een controle van het interventieteam van gemeente Zaanstad, meerdere sealbags met een totaalgewicht van 5 kilogram aan hennep aangetroffen. Ook zijn er 150 stuks aan 45 millimeter kogelpatronen, twee koolstoffilters en een slakkenhuis aangetroffen.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen

Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem

Melding maken van (vermoedens) van een hennepkwekerij of drugshandel kan bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Duur van de sluiting

De burgemeester kan bij het aantreffen van een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal aangetroffen drugs en de beroeps- en bedrijfsmatigheid.