ZAANSTAD - Dinsdag 8 februari heeft er in samenwerking met de Omgevingsdienst, de Douane en de Nationale Politie een grote actie plaatsgevonden bij het bedrijventerrein in de Achtersluispolder. Bij deze actie zijn er onaangekondigd een aantal bedrijfspanden aan de Rijshoutweg en Kruisbaken gecontroleerd op het gebruik van het pand. De politie heeft in een bedrijfspand aan de Rijshoutweg en in een bedrijfspand aan de Kruisbaken een professionele hennepkwekerij aangetroffen met respectievelijk ongeveer 365 hennepplanten en 177 hennepplanten. De bedrijfspanden aan de Rijshoutweg en Kruisbaken zijn op dinsdag 8 februari 2022 allebei gesloten voor de periode van 9 maanden.


Ook was er in beide panden sprake van diefstal van stroom. Hierdoor ontstond het gevaar op kortsluiting, mogelijk gevolgd door brand. Door een medewerker van Liander is de illegaal aangesloten situatie ongedaan gemaakt. De voornoemde hennep en hennep gerelateerde goederen zijn in beslag genomen door de politie om te worden onttrokken aan het verkeer.

Het doel van de actie is geweest om te controleren of de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet of de vereiste vergunningen aanwezig zijn, getoetst aan de bouw- en milieuregels, gekeken naar de veiligheidsrisico's en of er eventueel andere criminele activiteiten in het pand plaatsvinden.

Tijdens deze integrale actie zijn er meerdere bouw- en milieuovertredingen geconstateerd door de gemeente en de Omgevingsdienst. Ook is er door de gemeente geconstateerd dat er een aantal bedrijfspanden voor andere bestemmingsdoeleinden werden gebruikt dan is toegestaan op grond van het geldende bestemmingsplan. Deze overtredingen zullen verder worden opgepakt door de gemeente en de Omgevingsdienst.