ZAANSTAD - Zaanstad verkoopt ruim 500 kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie. De werken zijn online te bekijken en kunnen nu al gereserveerd worden. De prijs ligt tussen de € 25 en € 250. In de week van 24 mei is de kunst te zien en te koop in Het Weefhuis. De gemeente sluit de verkoopweek af met een veiling in De Bullekerk op zondag 29 mei. De opbrengst gaat naar cultuureducatie. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: "Dit is een unieke kans voor liefhebbers om werk van Zaanse makers in huis te halen. Kunst hoort niet in een depot waar niemand het ziet. Daarom maken we de kunst uit de gemeentelijke collectie toegankelijk voor iedereen. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen. Iedereen die dat wil heeft nu de kans om kunst te kopen."


De gemeente heeft eerder al 611 toonaangevende werken uit haar collectie geschonken aan het Zaans Museum. Vervolgens hebben makers en hun erfgenamen de kans gekregen om kunst aan te schaffen. De resterende 513 kunstwerken gaan volgende maand in de verkoop. Van schilderijen van Jaap Stellaart en Peter Teeling, grafiek (prentkunst) van Wim Koster en Hans Kuijt, tot keramiek van Henk Dil en Martin Klaver.

Kunstverkoopweek 24 t/m 29 mei

Zaanstad organiseert een verkoopweek van 24 t/m 29 mei. Een deel van de werken is dan te zien in het Weefhuis. De toegang is gratis. Niet alle werken passen in het Weefhuis. Zodra er een kunstwerk verkocht is, vult de gemeente de expositie weer aan met nieuwe werken. Als afsluiting van de verkoopweek vindt er op zondag 29 mei een veiling plaats in de Bullekerk. Kunsthistoricus Frank van der Ploeg heeft 25 bijzondere werken geselecteerd die dan geveild worden. Deze werken worden wel tentoongesteld in Het Weefhuis maar kunnen alleen op de veiling gekocht worden.

Bekijk de kunst alvast online

Geïnteresseerden kunnen de werken nu al online bekijken en reserveren. De gereserveerde werken staan tijdens de kunstverkoopweek week klaar in het Weefhuis. Ook is het mogelijk om per mail te bieden op de te veilen werken. De volledige collectie en uitleg over het verkoopproces zijn te vinden op https://zaanstad-restant.kunstwacht.nl/

De gemeente hoopt dat alle werken in de kunstverkoopweek een nieuwe eigenaar krijgen. Mochten er nog onverkochte werken over blijven, dan komt er een tweede verkoopronde online.