ZAANDIJK - We hebben een mijlpaal bereikt: huurders van De Bannehoven hebben de sleutels gekregen van hun gloednieuwe appartement. Op 5 april vierden woningcorporatie Parteon en de gemeente Zaanstad dit gezamenlijk met de nieuwe huurders. De Bannehoven is een nieuwe woonwijk centraal in Zaandijk, op de plek waar voorheen het gemeentehuis van Zaanstad stond. Parteon verhuurt de sociale huurwoningen. De woningen zijn onder andere geschikt voor mindervaliden en senioren, waardoor het project bijdraagt aan een betere doorstroming op de woningmarkt.


"Krapte op de woningmarkt en lange wachtlijsten zijn tegenwoordig veelvoorkomende problemen", merkt Monique Kwaak, directeur-bestuurder bij Parteon op. Doorstroming op de woningmarkt is belangrijk. "Door ouderen te stimuleren om te verhuizen naar geschikte woningen zoals die in De Bannehoven, creëren we niet alleen ruimte voor nieuwe huurders, maar ook voor jonge gezinnen die op zoek zijn naar een passende woning", zegt Kwaak.

Ouderen die in een groot huis wonen en niet kunnen of willen verhuizen naar een kleinere woning, belemmeren de doorstroming op de woningmarkt. De reden hiervoor is volgens de 71 jarige mevrouw de Boer simpel. “We kunnen vaak geen kleiner huis krijgen dat aan onze wensen voldoet. Zo vinden wij het belangrijk dat we dichtbij de voorzieningen komen te wonen’’. Meneer en mevrouw de Boer ontvingen vrijdag de sleutel van hun nieuwe appartement in Zaandijk.

30% van de woningen in het project zijn bestemd voor sociale verhuur, dit zijn 47 appartementen. Er komen 26 eengezinswoningen vrij doordat huurders zijn overgestapt naar een woning in De Bannehoven. Dit zorgt voor beweging op de woningmarkt!

De Bannehoven: een groene wijk voor alle generaties

De architectuur van De Bannehoven is een knipoog naar de traditionele Zaanse houtloodsen en industriële gebouwen, omringd door groene ruimtes met een klimaatadaptieve inrichting. In dit project vind je opvallend veel groen, zowel tussen de woningen als in de omliggende hoven. Ook krijgt het bestaande Elvis Presleypark een upgrade. De wijk bestaat uit 47 sociale huurappartementen, 71 koopwoningen en 35 koopappartementen.

Met de woningen van De Bannehoven spelen Parteon en de gemeente Zaanstad in op de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder senioren. "Dit is een prachtig project en een mooi voorbeeld van doorstroming. Zo krijgen senioren de kans om in een fijne leefomgeving te wonen met alle benodigde voorzieningen binnen handbereik", aldus Harrie van der Laan, wethouder wonen bij de gemeente Zaanstad. "Daarnaast loopt De Bannehoven vooruit op de stad van de toekomst door slimme integratie van groen en energiezuinigheid. Ik wens alle bewoners veel geluk op hun nieuwe plek!”

Een stap extra

Bij de ontwikkeling van De Bannehoven houden we niet alleen rekening met woningbehoeften, maar ook met klimaatadaptatie. Door het gebruik van wadi's in de hoven en een groene inrichting, overstijgt De Bannehoven de gestelde normen op het gebied van energiezuinigheid, groenvoorzieningen en waterbeheer. Een wadi is een natuurlijke waterafvoer waar overtollig water naartoe stroomt en in het grondwater zakt.