ZAANDAM - Vanaf volgend jaar in het mogelijk grafrecht voor onbepaalde tijd af te kopen op de drie grootse begraafplaatsen van Zaanstad. Daarnaast zijn de begraafplaatsen langer open, van 9.00 uur 's ochtends tot zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur. Zo kunnen nabestaanden na hun werkdag het graf van een dierbare te bezoeken. Ook geeft Zaanstad alleen nog particuliere kindergraven uit en verdwijnen de orgels in de aula's. Deze aanpassingen gaan, als de raad ermee instemt, in op 1 januari 2023.

Op de drie grootste begraafplaatsen, Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok, kunnen mensen voor een particulier graf het grafrecht voor onbepaalde tijd afkopen. Wethouder Wessel Breunesse: 'We komen hiermee tegemoet aan een behoefte die bij verschillende groepen in de samenleving leeft.'

Langer open

De openingstijden zijn zoveel mogelijk gelijk getrokken voor de gemeentelijke begraafplaatsen. Ze sluiten nu pas bij zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur. Daarnaast is de tijd van de laatste begrafenis op de dag een uur verlaat, zodat deze beter past in de dagelijkse planning voor uitvaarten.

Alleen nog particuliere kindergraven

De gemeente geeft alleen nog particuliere kindergraven uit, geen algemene kindergraven meer. Wethouder Breunesse: 'Nu kiezen ouders kiezen soms voor een algemeen graf. Een algemeen graf kan na 10 jaar niet meer worden verlengd. Bij vrijwel alle nabestaanden leidt dat tot veel verdriet. Door het tarief voor begraven in een particulier kindergraf te verlagen, staan nabestaanden niet voor hogere kosten maar is er wel de mogelijkheid om de graftermijn na 10 jaar te verlengen.'

Geen orgels meer

In de aula's van de gemeentelijke begraafplaatsen staan nog 3 orgels. De orgels zijn allemaal meer dan 40 jaar oud en aan vervanging toe. Omdat de orgels nauwelijks worden gebruikt, stopt de gemeente met de orgels. Mocht de behoefte er wel zijn bij nabestaanden dan kan een orgel via een gespecialiseerd bedrijf worden gehuurd voor een uitvaart. We bieden de oude orgels aan aan maatschappelijke organisaties.

Het voorstel voor deze aanpassingen van de verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen wordt naar verwachting begin november besproken in de gemeenteraad, tegelijk met een voorstel voor de begraaftarieven dat later nog volgt.

Op de website van gemeente Zaanstad staan alle Zaanse begraafplaatsen en bijbehorende informatie.