ZAANDAM - Vanaf maandag 22 augustus is de situatie op het kruispunt Thorbeckeweg-Wibautstraat tijdelijk anders. Er vinden werkzaamheden plaats in het kader van het project Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg. Een deel van de Wibautstraat wordt afgezet zodat de gemeente voorbereidende werkzaamheden kan uitvoeren voor de onderdoorgang van het kruispunt met de Thorbeckeweg. Voor auto's en (brom)fietsen gelden tijdelijk andere routes. Deze staan aangegeven met omleidingsborden. Ook de bushalte wordt tijdelijk verplaatst tot voor de kruising met de Pieter Jelles Troelstralaan.


Omleiding autoverkeer tot 4 september

De Wibautstraat richting de Thorbeckeweg tussen de Pieter Jelles Troelstralaan en de Thorbeckeweg wordt versmald naar 1 rijstrook. Het autoverkeer dat normaal via de Wibautstraat naar de Thorbeckeweg rijdt, wordt omgeleid via het Prins Bernhardplein. Autoverkeer vanaf de Thorbeckeweg naar de Wibautstraat kan gewoon doorrijden.

Omleiding (brom-)fietsverkeer tot eind 2022

Het fietspad tussen Pieter Jelles Troelstralaan en de Thorbeckeweg wordt geheel afgesloten voor fietsverkeer. Fietsers worden omgeleid via de Pieter Jelles Troelstralaan over de Zuiddijk en via de fietstunnel onder de Den Uylweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk waar zij de normale route kunnen nemen.

Voetgangers kunnen altijd langs de werkzaamheden.

Planning

De werkzaamheden aan de Wibautstraat duren naar verwachting tot het einde van dit jaar. Voor (brom)fietsers geldt de omleiding tot het einde van het jaar. Naar verwachting kan het autoverkeer vanaf 4 september weer via de Wibautstraat rijden.

Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg

De onderdoorgang van de Wibautstraat met het kruispunt Thorbeckeweg is één van de maatregelen die Zaanstad neemt om de doorstroming van het verkeer op de Thorbeckeweg te verbeteren. Via de onderdoorgang rijdt het verkeer in de toekomst op de Thorbeckeweg van oost naar west en andersom. Deze maatregel is onderdeel van de Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg. Deze aanpak bestaat uit verschillende maatregelen. De Thorbeckeweg gaat de komende jaren op de schop. De verkeersdrukte wordt aangepakt, de veiligheid voor fietsers en het openbaar vervoer worden verbeterd en de omgeving van de weg wordt beter bereikbaar gemaakt.