ZAANSTAD - Een bedrijfspand aan de Mercuriusstraat in Krommenie is per direct gesloten op last van burgemeester Hamming. De sluiting op grond van artikel 13b van de Opiumwet volgt na een inval van de politie waarbij twee hennepplantages werden aangetroffen met in totaal ruim 1300 planten. Bij de inval werden vijf mannen aangehouden. ‘Een fantastische actie van de politie. Met dit soort ondermijnende drugscriminaliteit moeten we korte metten maken’, aldus burgemeester Hamming.

De plantages waren verstopt in speciaal gebouwde verborgen ruimtes. ‘Dat geeft aan hoe professioneel men hier te werk is gegaan. Ook de gebruikte apparatuur laat zien dat het hier niet om kleine jongens gaat’, aldus de burgemeester. De stroom werd illegaal afgetapt. Energiebedrijf Liander heeft de meters in beslag genomen en gaat aangifte doen van diefstal. De politie heeft de hennepplantages ontmanteld en ontruimd en doet verder onderzoek.

Het pand wordt meteen voor de duur van een jaar gesloten vanwege recidive. In 2016 werden van dezelfde eigenaar ook al panden tijdelijk gesloten nadat er wietplantages waren aangetroffen.

De gemeente Zaanstad, Politie, Openbaar Ministerie en andere instanties werken samen aan een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. In deze aanpak werken bovenstaande partners samen binnen het RIEC Noord-Holland (Regionaal Informatie en Expertisecentrum).