ZAANDAM - Buitengewoon opsporingssambtenaren (Boa's), toezichthouders en parkeercontroleurs krijgen regelmatig op straat te maken met agressie. Het kan dan gaan om schelden en soms zelfs om lichamelijk geweld. De gemeente Zaanstad heeft daarom de handhavers uitgerust met bodycams. Een bodycam is een kleine camera die op het uniform van een handhaver zit en beelden kan opnemen.

Burgemeester Jan Hamming: "regelmatig ga ik met onze handhavers mee de straat op. Terwijl ze in functie zijn worden ze vaak uitgescholden of bedreigd. Dat is onaanvaardbaar. Deze mensen staan in de frontlinie om onze gemeente veilig en leefbaar te houden. Zeker tijdens de Corona-crisis merken we hoe afhankelijk we zijn van deze mensen die voor onze veiligheid en gezondheid staan. Daarom zorgen we ervoor dat onze mensen goede uitrusting hebben en daardoor veiliger hun werk kunnen doen".

De gemeente startte maart 2018 met een proef met bodycams. Deze proef is goed bevallen. Daarom heeft de gemeente besloten om de bodycams aan te schaffen en deze definitief te gaan gebruiken.

Hoe werkt het?
De handhaver zet de camera aan bij een incident, bijvoorbeeld bij een belediging of dreigende situatie. De handhaver geeft van tevoren aan betrokkene(n) aan dat hij of zij de bodycam aanzet. De bodycam staat altijd stand-by. Als de handhaver de opnameknop indrukt, dan neemt de bodycam ook de twee minuten van daarvoor op.

Opslaan van gegevens
De bodycam slaat de gemaakte beelden met speciaal computerprogramma op. De handhaver kan de beelden niet meteen op straat bekijken en/of verwijderen. Als de handhaver op kantoor is plaats de handhaver de bodycam in een docking station. Een docking station is een beveiligde omgeving. De gemeente bewaart de beelden maximaal vier weken. Daarna verwijdert de gemeente automatisch de beelden. Dat gebeurt niet als daar volgens de wet een reden voor is, om dat niet te doen. Bij een aangifte of een klacht, kunnen de beelden achteraf worden teruggekeken.Wilt u meer weten over de bodycams?

Bekijk dan het filmpje of ga naar www.zaanstad.nl, zoekterm: bodycam