ZAANDAM - De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op 14, 15 en 16 maart kiezen Zaankanters de 39 raadsleden van de gemeente Zaanstad. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Stempas en kandidatenlijst per post

De gemeente verstuurt de stempassen per post. Alle Zaanse stemgerechtigden ontvangen uiterlijk 2 maart 2022 hun stempas. Inwoners die de pas niet hebben ontvangen of zijn kwijtgeraakt, kunnen uiterlijk tot vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Dat kan via www.zaanstad.nl, zoekterm: stempas, of door een afspraak te maken bij de balie van de afdeling Klantcontact Burgerzaken. De lijst met de kandidaten van de 14 partijen die meedoen aan deze verkiezingen, ligt uiterlijk 12 maart in de brievenbus.

Stembureaus

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn er 11 stembureaus open. Op 16 maart zijn er 67 reguliere stembureaus en 11 bijzondere stembureaus. De bijzondere stembureaus zijn gevestigd in zorginstellingen en alleen toegankelijk voor de bewoners van die instellingen. Op www.verkiezingen.zaanstad.nl staat een overzicht van de stembureaus. In het overzicht wordt ook vermeld of het stembureau rolstoelvriendelijk is.

Braille en andere voorzieningen

Voor mensen met een visuele beperking zijn er extra voorzieningen op het stadhuis. Daar is onder andere een soundbox en een stemmal aanwezig. Ook is voor hen een reliëfkaart ontwikkeld, met de route vanaf het station Zaandam naar het stadhuis. De kandidatenlijst is ook in braille beschikbaar. Beiden zijn gratis aan te vragen, bij de afdeling Burgerzaken. Dat kan door te bellen met 14075 of via het algemeen contact formulier op www.zaanstad.nl.

Samenwerking met Stichting Prokkel

Zaanstad werkt dit jaar samen met Stichting Prokkel. Een 'Prokkel' is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Deze stichting stimuleert dat ook mensen met een licht verstandelijke beperking betrokken worden bij het democratische proces. Ook in Zaanstad zijn er vier 'Prokkelduo's' een dagdeel op een stembureau.

Brief burgemeester aan jonge stemgerechtigden

Deze week ontvangen jongeren die voor het eerst gaan stemmen een persoonlijke brief van de burgemeester. Hierin staat een korte uitleg over hoe het stemmen in zijn werk gaat en wat het belang is van stemmen voor de gemeenteraad.

Burgemeester Jan Hamming: "Verkiezingen zijn het feest van de democratie. Iedere inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder kan zijn stem laten horen. Ook voor Zaanse inwoners, van jong tot oud, is dit dé kans om mee te beslissen wie de 39 nieuwe gemeenteraadsleden in Zaanstad worden. Door te stemmen heb je invloed op wat er in Zaanstad gebeurt, bijvoorbeeld als het gaat over woningbouwplannen, de begroting van de gemeente en de hoogte van belastingen. Heel erg belangrijk dus!"

Meer informatie

Meer informatie over de verkiezingen is te vinden op www.verkiezingen.zaanstad.nl. Op deze site staan bijvoorbeeld ook verwijzingen naar stemwijzer, de verkiezingsprogramma's van alle deelnemende partijen en worden verkiezingsdebatten aangekondigd.