ZAANDAM - Kort na de zomervakantie starten de voorbereidingen voor de nieuwe manier van afval inzamelen in vier nieuwe wijken. Het gaat om Wormerveer, Westerkoog, Kalf/Zaanse Schans en het noordelijke deel van Westerwatering. De voorbereidingen beginnen met bijeenkomsten in alle vier de gebieden in september en oktober. De bewoners worden hiervoor ongeveer twee weken van tevoren uitgenodigd.


De komende twee jaar gaat iedere inwoner van Zaanstad over op een nieuwe manier van afval inzamelen. De invoering van het nieuwe systeem gaat wijk voor wijk, dorp voor dorp. In de nieuwe situatie wordt het scheiden van afval makkelijker. Dat moet leiden tot minder restafval. Dat is beter voor het milieu. Ook stijgt de afvalstoffenheffing door het goed scheiden van afval minder snel.

Voorbereidingen
In 2017 is het ‘Grondstoffenplan’ door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staat hoe Zaanstad ervoor wil zorgen dat afval beter gescheiden wordt. Om de nieuwe manier van afval inzamelen in te kunnen voeren, is een goede voorbereiding nodig. Zo moeten in wijken ondergrondse containers geplaatst worden en/of bestaande ondergrondse containers omgebouwd worden.

Plekken voor ondergrondse containers
Voor de plekken waar de nieuwe ondergrondse containers komen te staan, maakt de gemeente een plan. Omwonenden krijgen vervolgens een uitnodiging voor een bijeenkomst om te zien waar de ondergrondse containers gepland zijn. Ook kunnen zij suggesties voor betere plekken doen.

In september en oktober zijn dus vier nieuwe gebieden aan de beurt. Op afvalscheiden.zaanstad.nl staat alle informatie over het nieuwe systeem van inzamelen. Ook staan daar de data van de inloopbijeenkomsten.
De data, tijden en locaties van alle bijeenkomsten op een rijtje:

Wormerveer Noord
Donderdag 13 september van 16.00 tot 20.00 uur in Buurtcentrum de Lorzie, Marktplein 3, Wormerveer

Wormerveer Zuid
Maandag 17 september van 16.00 tot 20.00 uur in Evean Acht Staten, Warmoesstraat 48, Wormerveer.

Westerkoog
Maandag 1 oktober van 16.00 tot 18.00 uur in Buurthuis de Vuister, Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Donderdag 4 oktober van 18.00 tot 20.00 uur in basisschool de Golfbreker, Papiermolen 18, Koog aan de Zaan.

Kalf/Zaanse Schans
Maandag 15 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur in de Bovenkruier, Drielse Wetering 489, Zaandam
Donderdag 18 oktober tussen 18.00 en 20.00 uur in OBS De Jagersplas, Brasemermeer 23b, Zaandam

Noordelijke deel van Westerwatering
Maandag 8 oktober van 16.00 uur tot 18.00 uur en donderdag 11 oktober van 18.00 uur tot 20.00 uur in Evean Goed Wonen, Elsbroekplantsoen 1, Zaandam