ZAANSTAD - Een bijzonder voorleesteam, bestaand uit burgemeester Ruud Vreeman, wethouders en raadsleden, heeft vandaag het startsein gegeven voor de Zaanse Kinderjury. 

Ze lazen op zestien basisscholen voor uit boeken die meedingen naar de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. Leerlingen uit de groepen 6 en 7 bepalen de komende maanden wie deze prijs wint. De winnaar van deze prijs ontvangt een geldbedrag van 4500 euro. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen kregen ook een leeskist met exemplaren van de dertien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. De leerlingen hebben tot begin mei de tijd om de boeken te lezen en te stemmen op hun favoriete kinderboek. Ook kunnen de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen. Dat kan via Booqees (www.booqees.nl), een kinderboekenplatform met meer dan 1.000 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

Winnaar wordt in de zomer bekendgemaakt

De finalisten en de uiteindelijke winnaar worden in de zomer bekendgemaakt. In 2016 won Chariva de Hotze de Roosprijs, met haar boek ‘Sinterklaas voor grote kinderen’. De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad.