ZAANSTAD - Vanaf september gaan Zaanse vrijwilligers nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) helpen vanuit een nieuwe locatie. Naast het gebouw van vluchtelingenwerk aan de Jufferstraat 4 in Zaandam zullen de vrijwilligers tal van activiteiten aanbieden die eraan bijdragen dat nieuwkomers vanaf de eerste dag mee kunnen doen. De nieuwe locatie bevindt zich op Jufferstraat 6, één deur naast Vluchtelingenwerk Nederland (VWN). Alle statushouders hebben hier hun afspraken met VWN en de drempel is dus laag om bij de ‘buren’ naar binnen te stappen. Daarnaast kan VWN nieuwkomers eenvoudig verwijzen naar de diverse activiteiten bij ‘de buren’.

De afgelopen tijd hebben vrijwilligers activiteiten aangeboden vanaf een locatie in de Achtersluispolder. Asielzoekers uit de Proces Opvang Locatie (POL) en nieuwkomers uit heel Zaanstad waren hier welkom. Het gaat dan bijvoorbeeld om ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal, zoals oefenen met spreken en lezen. Met de sluiting van de POL in de Achtersluispolder sluit echter ook de vrijwilligerslocatie die daar vlak bij is.Met de verhuizing naar de Jufferstraat is er nu een centrale locatie waar nieuwkomers vanuit heel Zaanstad kunnen meedoen met activiteiten gericht op de integratie.

Doorgaan

Wethouder Rita Visscher-Noordzij: “De afgelopen tijd hebben de vrijwilligers geweldig werk gedaan. Het zou zonde zijn als dit enthousiasme en de energie zouden verdwijnen. Ik heb ook meerdere keren gehoord dat de vrijwilligers zelf ook graag door willen gaan met hun goede werk met nieuwkomers. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we in Zaanstad willen werken: samen met inwoners, vrijwilligers, werkgevers en partnerorganisaties willen we ervoor zorgen dat nieuwkomers meteen mee kunnen doen, en sneller integreren. Daarbij hecht ik grote waarde aan een locatie centraal in de stad.”