ZAANDAM - De gemeente houdt op zaterdag 16 december een vuurwerkinleveractie. Het gaat dan om het inleveren van zwaarder knal – en sier vuurwerk. Het is al sinds 1 december 2020 niet meer toegestaan om dit af te steken. Inwoners die nog van dit soort vuurwerk hebben kunnen dit op zaterdag 16 december inleveren bij het fietsendepot aan de Aris van Broekweg in Zaandam.


“Veel mensen weten het niet, maar het afsteken van knalvuurwerk is verboden", zegt burgemeester Jan Hamming. “Sommigen mensen hebben dit thuis liggen en dat kan gevaarlijk zijn. Ook zorgt het afsteken van dit vuurwerk voor overlast van veel andere inwoners. Lever dit vuurwerk daarom in!".

Het vuurwerk dat inwoners op 16 december zonder straf kunnen inleveren is onder andere:

  • Knalvuurwerk (zoals rotjes);

  • Knalstrengen (zoals Chinese matten);

  • Enkelschotsbuizen (single shots);

  • (Baby)vuurpijlen.

Voorkom gevaarlijke situaties

De gemeente houdt deze eenmalige inleveractie, niet alleen vanwege overlast door knalvuurwerk, maar ook vanwege de gevaren van het bewaren van vuurwerk thuis. Illegaal bezit, vervoer of afsteken van verboden vuurwerk kan ook leiden tot boetes of zelfs gevangenisstraffen. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen een Halt-straf krijgen.

Inleveren fietsendepot

Vuurwerk kan ingeleverd worden op het fietsendepot van de gemeente Zaanstad, Aris van Broekweg 2 in Zaandam, op zaterdag 16 december tussen 10.00 en 17.00 uur.