ZAANSTAD - De VVD in Zaanstad heeft besloten Marianne de Boer en Simone van Otterloo uit de fractie te zetten. De twee hadden in een brief kritiek op hun partij geuit: volgens hen zou de partij liberaal gedachtegoed hebben ingeleverd bij de vorming van de coalitie. Daarnaast zijn ze ook niet te spreken over VVD-wethouder Gerard Ram.

Zo viel er te lezen dat Ram geregeld met te veel alcohol op plaats zou nemen achter het stuur. De brief, die is verstuurd op 23 juni, was alleen bestemd voor ogen binnen de VVD-gelederen, maar is toch uitgelekt.

Op de persoon
De partij noemt de brief in een raadsbericht lasterlijk en verwerpelijk en wijst de dames de deur: "Omdat de verschillen van inzicht tussen hen en de meerderheid van de fractie te groot zijn, heeft de fractie besloten om Marianne en Simone geen lid meer te laten zijn van de fractie van VVD Zaanstad", valt er te lezen. "De fractie betreurt dat er op deze wijze getwijfeld wordt aan de koers van de partij en dat er op de persoon wordt gespeeld. De VVD neemt dan ook afstand van deze lasterlijke en verwerpelijke brief."

Marianne en Simone reageren verbijsterd op het nieuws dat ze niet meer welkom zijn bij de partij: "Het ontbreekt aan elke vorm van kritische zelfreflectie en kritische houding jegens gedragingen van de heer Ram die niet in overeenstemming zijn met zoals je van een bestuurder zou mogen verwachten. Wij betreuren dat het bestuur van VVD Zaanstad zich achter dit standpunt schaart", valt te lezen in een persbericht.

De twee gaan verder gaan als zelfstandige fractie: "Vooralsnog als VVD Zaanstreek. We zullen de resterende periode constructief oppositie voeren met een rechts liberaal geluid."

Geen meerderheid meer
Door de beslissing bestaat de VVD-fractie momenteel uit vier zetels en heeft de coalitie geen meerderheid meer: "De twee wethouders Gerard Ram en Hans Krieger stellen hun zetels ter beschikking en zullen de lopende zaken blijven waarnemen tot nadere berichtgeving. Over de ontstane situatie gaan wij in overleg met de coalitiepartijen", aldus de partij.