ZAANDAM - Zaanstad wil drie nieuwe steigers aanleggen om toerisme over het water te stimuleren. De realisatie valt onder de Uitvoeringsagenda Toerisme Zaanstad. Het college vraagt de gemeenteraad om € 200.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie. Wethouder Toerisme Annette Baerveldt: "Zaanstad is rijk aan prachtige vaarroutes. Van idyllische watergangen langs de polders in Westzaan en Assendelft tot aan de Zaan waar je langs historisch erfgoed kunt varen. De nieuwe aansteigers nodigen waterrecreanten uit om een stop te maken en nabijgelegen toeristische bezienswaardigheden te bezoeken."

Twee aanlegsteigers staan op de planning voor deze zomer:
- Nauernasche Vaart ten Noordoosten van Brug Vrouwenverdriet bij Westzaan: uitbreiding van 7 naar maximaal 12 aanlegplekken.
- Nauernasche Vaart ten Noordoosten van de Schermersluis bij Nauerna.

De derde aanlegsteiger wil Zaanstad bij het Hembrugterrein realiseren om daar de aanleg van riviercruises, de Zaanferry en recreanten veiliger en overzichtelijker te maken. De gemeente werkt dit plan verder uit met het Havenbedrijf Amsterdam omdat de locatie van deze steiger dichtbij het Noordzeekanaal is en bovendien onderdeel uitmaakt van een drukke vaarroute. Ook is Zaanstad de financiële mogelijkheden nog aan het onderzoeken.

Meer binnenlands toerisme
Wethouder Baerveldt: "Door te investeren in aanlegsteigers stimuleren we het watertoerisme en daarmee de bestedingen binnen onze gemeente. Watertoerisme is een groeimarkt. Door corona staat het internationale toerisme voorlopig op een laag pitje. Daarom is het belangrijk om ons nóg meer te focussen op binnenlands toerisme. Onze wateren hebben zowel inwoners als bezoekers veel te bieden."

Gebieden met potentie
De nieuwe aanlegsteigers stimuleren het bezoek aan onder andere Westzaan, het buurtschap Nauerna en molen De Paauw. Daarnaast is de nieuwe steiger bij Westzaan een mooie uitvalsbasis voor wandelingen naar het Guisveld, Het Noorderveen en De Omzoom. De steiger bij het Hembrugterrein biedt veel potentie voor bezoekers van zogenaamde boat & bike tours.