ZAANSTAD - Van 9 tot en met 15 oktober organiseert de gemeente Zaanstad, samen met partners, meerdere activiteiten in kader van de Week van de Veiligheid. Doel is om Zaanstad met het geven van informatie over veiligheid weer een stapje veiliger te maken. Alle activiteiten zijn kosteloos te bezoeken. Naast de activiteiten is het dit jaar ook weer mogelijk om een straffeloos wapen in te leveren op het politiebureau in Zaandijk.

Wapeninleveractie
9 tot en met 15 oktober | Politiebureau Guishof 1, Zaandijk

Op het politiebureau staat een ton, waarin mensen messen, slag –en stootwapens kunnen gooien. Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven, moet u apart een afspraak maken met de politie. Dat kan via telefoonnummer 0900 - 8844. Zij komen dan in burgerkleding langs om het wapen op te halen. Inleveren kan dan niet anoniem. In principe worden mensen niet vervolgd, omdat ze deze wapens thuis hadden liggen. Wel voert de politie onderzoek uit. Dat gebeurt om te bepalen of het wapen gebruikt is bij een misdrijf.

Veiligheidsmarkt Wormerveer
11 oktober | 08.30-16.00 uur | Marktplein Wormerveer, Krommenieërweg 40,
Wormerveer

Boa’s en veiligheidsadviseurs van de gemeente gaan op de markt in gesprek met inwoners. Ook staat de brandweer hier met een Virtual Reality-container. Bureau Drugszaken geeft tussen 13.00 en 14.00 uur een presentatie, hoe een locatie voor de productie van drugs te herkennen is. Aanmelden kan door te mailen naar OOV@Zaanstad.nl. Ook staat hier een ideeënbox, waarin inwoners de gemeente ideeën mee kan geven over het veiligheidsbeleid.


Ondermijningsontbijt voor bedrijventerreinen
12 oktober | 08.00-10.00 uur | Van der Valk Hotel & Restaurant Oostzaan-Amsterdam- Verlengde Stellingweg 1, Oostzaan

Samen met Platform Veilig Ondernemen (PVONH) en de voorzitters van de bedrijventerreinen OVZZ en businesspark Wormerveer organiseert de gemeente dit jaar een ontbijt voor ondernemers van de bedrijventerreinen in Zaanstad. Tijdens dit ontbijt zal er verder ingegaan worden op ondermijning. Marcel van de Ven, onder andere bekend van zijn boek de Kooi en Hunted, zal de ondernemers meenemen in de wereld van ondermijning. Aanmelden hiervoor kan via de website van PVONH: https://www.pvonh.nl/week-van-de-veiligheid-2023

Verkleinen kans op een (woning)inbraak
11 oktober | 19.00 uur | Dorpshuis de Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan

Een expert van de politie maakt voorafgaand aan deze avond foto’s en video’s van plekken waar inbrekers makkelijk hun slag kunnen slaan. Bezoekers krijgen, aan de hand daarvan tips om de kans op een inbraak te verkleinen. De expert vertelt onder andere hoe dieven te werk gaan, de tijden waarop inbraken vaak voorkomen en hoe verdacht gedrag te herkennen is. Ook inwoners van buiten Westzaan van harte welkom.

Aanmelden kan door te mailen naar OOV@zaanstad.nl.

Veiligheidsmarkt Gedempte Gracht
14 oktober | 08.30-16.00 uur | Gedempte Gracht, Zaandam
Net als in Wormerveer is behalve de gemeente, ook hier de brandweer aanwezig met o.a. Virtual Reality-brillen, een personenvoertuig en een kraam vol met informatie.

Ook staat hier een ideeënbox, waarin u de gemeente ideeën mee kunt geven over het veiligheidsbeleid.