ZAANSTAD - Met borden, posters én een grote opruimactie wordt komende week op en rond het traject Ring Noord (A10, S117) tot en met Purmerend (A8, A7) aandacht besteed aan de bestrijding van zwerfafval. Dit is een unieke, gezamenlijke actie van vrijwilligers, ondernemers, Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam, Landsmeer, Purmerend, Wormerland en Zaanstad.

De actie start op 23 maart op de Landelijke Opschoondag. Rijkswaterstaat plaatst dan borden met de tekst ‘Schone weg, veilige weg’ langs de op- en afritten. Ook komen overal in de buurt schoonboodschappen te hangen. Bijvoorbeeld op afvalbakken en bij de koffiemachines in de tankstations. Daarnaast zijn er verschillende opruimacties. Zo worden in Zaanstad de wegbermen en aansluitende taluds aan Sportlaan en Julianaweg vanaf het klaverblad naar de rotonde de komende week aan beide zijden schoongemaakt.

Unieke samenwerking
Het idee voor deze actie komt van vrijwilligersorganisatie Landsmeer Schoon. Deze organisatie benaderde de gemeente Landsmeer en dat contact heeft geleid tot een uniek samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, vrijwilligers, ondernemers en Rijkswaterstaat. Samen hebben zij de afgelopen maanden een aanpak ontwikkeld om zwerfafval te voorkomen. Hierna wordt gemeten of de actie ook echt effect heeft of dat de hoeveelheid zwerfvuil opnieuw toeneemt.

50 miljoen kilo zwerfafval
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.