ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad, NS en ProRail zijn gestart met de spooroverbouwing en de vernieuwing van het station. Hiermee krijgt Zaandam een nieuwe toegankelijke stationsentree, passend bij de stad en het groeiend aantal reizigers. Daarnaast verbindt de spooroverbouwing de oost- en westkant van Zaandam met elkaar.


Wethouder Addy Verschuren: ‘De spooroverbouwing is een belangrijk onderdeel van het masterplan Inverdan. Het zorgt voor een fysieke verbinding tussen het centrum en de westkant van Zaandam. Dat de bouw nu echt gaat beginnen maakt me blij en trots.’

Aan het werk
Aannemer Hegeman Bouw & Infra B.V is op dit moment aan beide zijden van het spoor de bouwterreinen aan het voorbereiden. Eind april starten zijmet het heien van de eerste betonnen palen waar de plaat van de overbouwing op komt te liggen. Van 10 tot 13 mei is de eerste periode gepland dat er minder treinen rijden vanwege de werkzaamheden. Naar verwachting vindt de oplevering plaats eind 2019.

’Reizigers moeten nog even geduld hebben, maar wij zijn blij dat de ze eind 2019 gebruik kunnen gaan maken van een nieuwe moderne stationsentree met aantrekkelijke winkels en voorzieningen. Daar hebben ze lang op moeten wachten’, zegt Irma Winkenius, regiodirecteur NS.

Minder treinverkeer met Hemelvaart en Pinksteren
Vanwege de werkzaamheden rijden er het Hemelvaart-weekend (10-13 mei) en Pinksteren (20 en 21 mei) minder treinen en moeten reizigers rekening houden met extra reistijd. Zij worden geadviseerd om vooraf op www.ns.nl hun reis te plannen.

Klaar voor de toekomst
De spooroverbouwing is een route voor wandelaars en fietsers, vormgegeven in de typisch Zaanse stijl. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Zo ontstaat een veilige en snelle verbinding tussen oost en west. Het station wordt een prettig verblijfsgebied met nieuwe winkels en een gemoderniseerde stationshal. Hegeman realiseert ook een fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor circa 1300 fietsen.