ZAANSTAD - Deze week zijn de werkzaamheden op de Beatrixbrug begonnen voor het plaatsen van de beweegbare paaltjes. Deze ‘pollers’ sluiten het centrum van Zaandam vanaf half mei ’s middags af voor doorgaand autoverkeer. De paaltjes komen op de helling van de Beatrixbrug aan de zijde van de Peperstraat en in de Czaar Peterstraat ter hoogte van de Zilverpadsteeg.

Tijdens de werkzaamheden blijft de brug toegankelijk en leiden verkeerregelaars het verkeer in goede banen. De werkzaamheden op de Beatrixbrug duren ongeveer twee weken. Begin mei wordt gestart in de Czaar Peterstraat.

Autoluw centrum

De pollers, die in de grond kunnen zakken, gaan het centrum elke middag tussen 12.00 uur en 18.00 uur afsluiten voor gemotoriseerd verkeer, en op koopavonden tot 21.00 uur. Deze maatregel, die het centrum autoluw maakt, is genomen om dit drukke gebied leefbaar, veilig en aantrekkelijk te houden. De afsluiting geldt voor auto’s en motoren, maar niet voor nood- en hulpdiensten, taxi’s, openbaar vervoer en bromscooters.

Routeborden

Voordat de paaltjes kunnen worden geplaatst, worden kasten en kabels geïnstalleerd die nodig zijn voor het realiseren van de pollers, lichten en camera’s. Zodra het systeem in werking is, heeft dit gevolgen voor het gemotoriseerd verkeer. Via de Den Uylbrug of de Bernhardbrug  is de andere kant van het centrum met de auto bereikbaar. Op de route wordt met borden aangegeven wanneer de beweegbare palen omhoog staan. De route om het centrum heen is te vinden door het volgen van routeborden op de verkeerswegen rond het centrum van Zaandam.