ZAANSTAD - Van tegeltuin naar minibos

Zeg maar gerust dat ze spijt hebben. Ooit was hun betegelde voortuin namelijk een grasveldje met boompjes. Zaterdagochtend 23 november helpt wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers letterlijk een handje om de tegelvloer van de familie Russon in Zaandijk om te toveren tot een minibos. Cindy, René en hun 3 zoons zijn een van de prijswinnaars van deze gemeentelijke najaarsactie om de Zaanstreek te vergroenen.

"We lezen steeds meer dat het beter is voor de afvoer van regenwater om minder tegels te leggen", zegt Cindy Russon. "Intussen zie je veel mensen dat toch doen. Deze actie leek me een leuke kans om de voortuin weer groener te maken."

Onderhoudsvriendelijk
Ook bij vier andere huishoudens in Zaanstad wordt 23 november een minibos geplant. Het minibos is een onderhoudsvriendelijke tuin van 6 m2 met kruiden, struiken en bomen. Deelnemers aan de actie moesten motiveren waarom zij in ruil voor tegels zo'n weelderige tuin wilden. Ook dienden zij foto's te sturen van de huidige situatie.
Met lichte bodemverzorging, (regen)water geven en snoeien, blijft 'het bos' mooi en in toom. De vijf winnaars krijgen een duidelijke handleiding en snoeikalender voor het onderhoud.

Meer groen
In de Zaanstreek wordt het geleidelijk steeds warmer en natter. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Meer groen zorgt voor verkoeling in de stad en belangrijk voor een gezonde lucht en de biodiversiteit. Tegels houden bij hitte veel warmte vast. Bij extreme buien kan verharding door bijvoorbeeld te veel tegels leiden tot wateroverlast en schade.

De gemeente Zaanstad doet de vijf minibossen cadeau omdat ze bijdragen aan vergroening van de Zaanstreek op particulier terrein. De gemeente is verantwoordelijk voor klimaatbestendige maatregelen in de openbare ruimte. Om de gehele stad voor te breiden op extremere buien en langdurige periodes van hitte en droogte heeft zij ook de medewerking van inwoners en bedrijven nodig.

Voor meer informatie over de winactie, kijk op https://buitengewoon.zaanstad.nl/winactie-minibos